Banchefen informerar 30/5

Nu är det ganska exakt två veckor sedan vi öppnade ordinarie greener för säsongen den 17/5 och vi känner att det är dags att skriva några rader om läget på banan och framför allt om statusen på greenerna. 

Vilket många av er har sett när ni spelat så är greenerna långt ifrån bra, några till och med riktigt dåliga om vi ska vara ärliga. Detta är så klart väldigt frustrerande för er golfare att försöka putta på och lika jobbigt för oss som jobbar på banan.

Det såg ut som att denna säsong skulle kunna bli en kanonsäsong med rekordtidig öppning då snön var borta i mitten av mars och vi kunde vertikalskära, så och dressa greenerna redan den 13 mars, men så fel vi hade. Att det brukar komma ett par bakslag i någon eller några dagar är normalt men vi har aldrig varit om att det hållit i sig i flera veckor i sträck.

Om vi grottar ner oss lite i hur det kan bli så här så visar statistiken lite om varför det ser ut som det gör.

April där tanken är att våra frön vanligtvis ska gro och läka ihop våra vinterskador bjöd på rekordkallt väder. Vecka 15 låg det 1dm snö på banan och ingen temperaturmätning kunde göras, vecka 16 var det 5,6 grader i greenerna (snitt 2019-2023 13,3 grader) och vecka 17 var det 7,7 grader (snitt 2018-2023 14 grader).

Gräset behöver minst 8 grader för att gro så speciellt mycket hände det inte med vårat sådda gräs på greenerna under april.

Då sådde vi ändå med Kärrgröe (sorten Dasas) som är en grässort som vanligtvis gror i låga temperaturer. Med dessa låga temperaturer så betyder det även att den gödning vi lägger på greenerna (granulerad och flytande) för att få igång gräset inte heller fungerar något bra och inte ger oss den växtboost vi behöver.

Sedan i slutet av april kom värmen och framför allt maj som varit fantastisk med sol och värme så det står härliga till.

Men tyvärr så ligger greenerna redan för långt efter i sin utveckling.

Greenerna har sedan den första sådden såtts 4 gånger till med våran Sisis 1300 piggvals såmaskin med Kärrgröe och nu senast i måndags med Krypven (sorten Flagstick). Dessa fröer har nu på senaste veckorna börjat kommit upp och sakta med säkert börjat läka ihop vinterskadorna.

Som jag skrivit förut är det alltid en balans mellan att ge dom sådda fröna chansen att gro kontra att gå ut igen och så med risken att skada dom senast sådda fröna när dom är klena. Vi kommer under slutet av nästa vecka och början av veckan efter att så dom greener som behöver det igen med Krypven. 

Med solen och värmen som varit senaste veckorna så krävs det mycket vatten för att fröna ska ha någon chans att gro. Då våra spridare går runt i en cirkel så betyder det att även greenområdena och våra områden framför greenen blir väldigt blöta. Detta är tyvärr något vi får leva med tills greenerna är ihopläkta och vi kan dra ner på vattningen och områden runt greenen kommer att torka upp.

Efter hand som greenerna växer ihop kommer vi gå ut och djuplufta greenerna på ett djup av 20-25cm, detta kommer att hjälpa till med att få bort hjulspåren som blivit efter traktorn vid sådderna samt minska kompakteringen i greenerna.

Klipphöjden är för närvarande 4,5mm, denna höjd kommer att behållas ett tag till för att inte stressa på greenerna och dom nya plantorna och riskera skador hela säsongen. Vi klipper även bara vissa delar av greenerna ibland för att spara på områden med stora fläckar samt vältar istället för att klippa för att inte störa dom nya gräsplantorna.

 

Några har kommenterat att vi skulle ha väntat med att öppna ordinarie greener, men att vänta någon eller några veckor till hade inte gjort någon skillnad i detta läge. Dessutom så håller övriga delar av banan riktigt bra skick, kom ihåg att greenerna bara utgör 2% av hela anläggningen.

Jag vill till sist be er golfare om hjälp, då gräset är väldigt glest på greenerna så blir även hålkanterna extremt sköra. Så plocka upp bollen försiktigt ur hålen så håller sig kanterna bättre längre.

Vi flyttar hålen varannan dag och försöker sätta hålen där det är som bäst gräs vilket på några greener inte är helt lätt.

Vi syns på banan.

Hälsningar
Niklas och Heléne.


/2024-05-30

Fler artiklar