Vår nya banguide från Caddee finns som app. Ladda ner Caddee på App Store eller Google Play.

1

Par
4
Index
7
Gul
301m
Blå
301m
Röd
272m
Orange
272m

1

Par
4
Index
7
Gul
301m
Blå
301m
Röd
272m
Orange
272m

Hål 1 - Hammarby

(även hål 10)

Speltips hål 1

Ett generöst öppningshål med bred fairway och banans största green. Långtslående gör bäst i att vara uppmärksamma på diket längs vänstersidan som slukar många bollar. Hålet gränsar till promenadstråk både till höger vid utslaget och bakom green. Säkerställ att dessa är tomma innan du slår ditt slag.

OBS! Hål 1/10 och hål 2/11 delar fairway i mötande riktning, säkerställ alltid att du har kontakt med mötande spelare innan du slår.

 

År 1939 började Hammarby IF leta efter en friluftsstuga söder om stan för sina medlemmar. Man hittade en gammal knuttimrad loge vid denna plats där nuvarande utslagsplatser för hål 1 ligger. Här byggde medlemmarna själva upp den s.k. Hammarbystugan under åren 1943-1945. Längre fram, under eldsjälen Bertil Wallas ledning, utvidgades stället. Friluftsgården var sedan, under knappt 20 års tid, en populär och välbesökt friluftsanläggning, både sommar och vinter. Den brann ner strax efter jul år 1962 i samband med ett inbrott. På dessa ängar anlades under 1950-talet också de första 6 golfhålen.
En ny brand drabbade området år 2010, då den fina klubbstugan Loftet ödelades av en ny brand. Idag står på samma plats ett nytt klubbhus, byggt och inrett av medlemmarna själva.

Det mest ”berömda” utslaget härifrån härrör från Kristi Himmelfärdsdag 1986, då Johan Kannerberg - en av klubbens medlemmar - slog ”ett spikrakt utslag som tog i någonting” och ändrade riktning, för att sen flyga rakt in i restaurangen genom dörren på Loftets övervåning. Till råga på allt vann han tävlingen!

Spel på hål 1 (10)
Hål 1 och 2 har gemensam / korsande fairway. Sök kontakt med spelare på fairway innan du gör utslag - sträck upp en arm. Spelare på fairway är uppmärksamma på signal från tee och visar att dom är beredda på utslag med uppsträckt arm. Ropa alltid Fore om utslag går mot spelare på fairway. Spelare på fairway skall avvakta med inspel mot green och ge företräde för utslag om signal ges från tee. Var uppmärksam på signal från tee och visa att du är beredd.

 


Golfbanan ligger i ett miljökänsligt område och banans hål är lagda så att de inte ska störa övriga besökare i Nacka Friluftsområde. Vid två tillfällen (mellan hål 3 och 4 resp. mellan hål 7 och 8) är promenaderna lite längre och golfspelare och andra besökare samsas om vägen.

De flesta greenerna är små, så ett bra närspel betalar sig.
Generellt gäller att det är bättre att slå inspelen något för kort än för långt, eftersom out-of-bounds eller svår ruff vaktar bakom greenerna.

När man går ut på Björkhagen måste man vara uppmärksam på att de två första hålen korsar varandra. Det är viktigt att etablera kontakt mellan partier på hål 1 och 2. Partier på ettan vinkar ut partier på tvåan, sedan de spelat in mot greenen och vice versa.