Två små fåglar på en green

Vad är en birdie? Jo, ett under par, skulle du väl svara. Men hur är det om ett par gör ett under, som i den här garanterat sanna historien. Kanske får vi här anledning att mynta ett nytt uttryck (dubbelgök?). Frågan är väl bara om vi någonsin mer kommer att få användning av det.

Huvudpersonerna i denna osannolika berättelse - som utspelar sig söndagen den 15 juni 2003 - är välkända profiler på klubben, nämligen Ebbe "Linjalen" Flodén och Ola "Skjutjärnet" Andersson. Dessa två har (vilket är allmänt känt) en viss förkärlek för inbördes tävlan och kanske var sinnet i alltför hög grad inställt på birdie-jakt denna eftermiddag? Kanske var de båda inspirerade av Jürgen Pflugers och Johnny Hanssons uppvisning i särspelet på Pingstpokalen (där ju båda gjorde birdie på första särspelshålet)? Vad vet jag. Den här historien handlar i alla fall om ett par birdies som aldrig Pflüger mer.

Till redaktionen kom ett mail från en av huvudpersonerna. Detta mail återges här i sin helhet:

"Ämne: Hej,

Hej,
vill bara kort berätta vad som hände på "Björken", andra hålet, i
söndags. När jag skulle slå mitt andra slag toppade jag bollen så den for iväg ca en meter över marken. Plötsligt tog det stopp och alla kunde se att bollen hade träffat en fågel som efter en kort stunds sprattlande låg stendöd på marken.
Vi lyfte bort fågeln och konstaterade att det där är ngt ganska ovanligt och samtidigt lite obehagligt. Därefter var det Ebbes tur att slå. Han fick till ett bra slag men plötsligt fick även hans boll tvärstopp. Vi tittade på varandra och gapade stort. Det va som... även Ebbe hade träffat en fågel av samma sort (fråga mig inte vilken, det var i vart fall ingen fiskmås) mitt i planeten. Två birdies på samma hål och då hade vi ännu inte kommit in på green...
Hälsningar
Skjutjärnet"

Vi kan inte låta bli att notera den skräckblandade förtjusning som präglar detta mail. Observera också det blygsamma valet av "Ämne" (Hej).

Redaktionen har gjort en del efterforskningar för att få klarhet på två punkter: 1) vilken sorts fåglar var det? 2) hur sannolik är denna händelse?

På punkt 1 bör det inte råda något tvivel om att det rör sig om björktrastar (brunspräckliga med grå hjässa) som är oerhört vanliga på vår bana just nu (betydligt vanligare än andra birdies).

Punkt 2 är svårare att svara på, eftersom man här måste ta hänsyn till sådana faktorer som mängden fåglar i hela världen, mängden golfbanor i hela världen och mängden golfspelare i hela världen. Det blir en hel del kalkylerande med en inte Ove Sentlig (känner ni honom förresten?) felmarginal.

Redaktionen tog därför kontakt med den estniske statistikern Rigvald Möne, som hävdar att händelsen är så ovanlig att sannolikheten för att den ska inträffa är ungefär lika stor som att det FAKTISKT FINNS en livs levande estnisk statistiker vid namn Rigvald Möne.
Detta kan verka en aning paradoxalt och det är väl helt i sin ordning med tanke på att det handlar om GOLF.


Nils Ljung - juni 2003