Erik Karlsson kvalspelar till The Open

Björkhagens Golfklubbs medlem, femfaldig klubbmästare och före detta styrelsemedlem, Erik Karlsson kvalar till The Open (British Open)

– Det är något jag funderat på under lång tid och nu tog jag steget att faktiskt göra det också, säger han till bjgk.se.

Det är en junikväll där allt tycks hända vädermässigt.

Några regndroppar i solskenet med mullrande åskmoln i horisonten talar om att något stort är i görningen.

Och det är det också. För Erik Karlsson, mångårig medlem på klubben med fem KM-titlar i bagaget samt en styrelsevända därtill, väntar kanske den största golfresan hittills. Den här veckan reser han till de brittiska öarna för att kvalspela till The Open.

– Det som är så fint med The Open är att det är just ett öppet mästerskap, så vem som helst som är professionell eller amatörspelare med ”scratch” i handicap, kan anmäla sig och försöka kvala in till tävlingen.

Det är något jag funderat på att göra under flera år och nu tog jag steget till att faktiskt göra det också

Erik tar en klunk kaffe och kikar lite nyfiket upp mot himlen för att läsa av vädret och tar ny ton.

– Jag ska spela första kvalsteget som heter Regional Qualifying, vilket går på 15 platser runtom England, Skottland och Irland den 24 juni. Jag ska spela en bana som heter North Hants som ligger sydväst om London.

De som klarar första kvalsteget går vidare till Final Qualifying, finalkvalet, tisdagen den 2 juli. Finalkvalet hålls på fyra banor.

– Därifrån är det sedan fyra platser från vardera kvalbana in i The Open. Så det är väl ganska svårt att ta sig dit, om man säger så, skrattar han.

Erik Karlsson - Björkhagens GK

Erik Karlsson - Björkhagens GK

Erik, med vilken målsättning åker du dit?

– Framförallt att det ska bli en fantastisk erfarenhet och upplevelse. Jag har tittat på The Open sedan jag var liten och alltid tyckt att det är årets tävling att följa på tv, så det är med de känslorna jag åker dit. Det ska bli väldigt kul. Det är något jag funderat på att göra under flera år och nu tog jag steget till att faktiskt göra det också.

Banan där borta, skulle du säga att den passar dig och din spelstil?

– Jag hoppas det. Jag har gjort min research och när man anmäler sig får man önska kvalbana, så jag hoppas att den blir bra. Den är inte överdrivet lång och ganska smal. Det är förresten Justin Rose hemmabana som junior.

Finns det någonting med banan som påminner om Björkhagens Golfklubb?

– (skratt). Jag säger pass på det med reservation att jag kan svara på det när jag kommer tillbaka. Jag har ju inte varit på banan ännu.

Att Björkhagens Golfklubb emellertid betytt, och betyder, mycket för Erik är dock givet.

– Den här banan har varit min oas i tillvaron kan man säga. När jag växte upp spelade jag väldigt mycket golf fram till jag flyttade till Stockholm när jag var 20 för att plugga. Under studietiden spelade jag nästan ingen golf alls. När jag hade studerat färdigt saknade jag golfen och då bodde jag nära klubben vilket gjorde att jag gick med här. Det var rätt rostigt då vill jag minnas, och att jag fick ett så varmt mottagande i klubben och kände mig hemma från start är en starkt bidragande faktor till att jag spelar så mycket golf som jag gör idag. På så sätt har Björkhagens Golfklubb en stor del i att jag ger mig iväg till kvalet.

En talgoxe sätter sig bara någon meter från intervjubordet vid restaurangen på klubben. Det är nästan som att talgoxen också vill lyckönska Erik i hans otroliga resa han har framför sig.

Erik menar själv att en fördel i hans sätt att spela, en vass egenskap, är att han slår rakt.

– Jag brukar vanligtvis putta rätt bra också, det är mina starkaste egenskaper som golfare.

Erik berättar att han har ett brett idrottsintresse och har bland annat spelat fotboll och innebandy.

– Men det som passade mig bra med golfen var att jag kunde träna hur mycket eller lite jag ville och på den tid som passade mig. Det var aldrig torsdagar 19.00, utan jag kunde träna i min egen takt när jag själv kände för det.

Erik, när du står där på kvalets första tee på North Hants, vilka känslor tror du vandrar genom dig då?

– Det är väl klart att jag kommer vara nervös, konstigt vore det annars i och med att jag inte varit i den situationen tidigare. Men samtidigt har jag ingenting att förlora. Mitt liv kommer inte förändras oavsett om jag skjuter 68 eller 78. På det sättet tror och hoppas jag att jag ska hitta ett inre lugn och för att göra det så bra jag bara kan. Och ha kul och njuta av att få vara där.

Talgoxen flyger in i ett närliggande buskage och från himlen hörs dolda muller i fjärran. Några förbipasserande golfare diskuterar dagens spelade runda medan Erik gör sig redo för att spela nio hål.

Han ler igen.
Och det är lätt att förstå.
För, snart blir en barndomsdröm sann.

Text och foto: Jonathan Broberg

2024-06-19

Fler artiklar

Namn Datum
Banchefen informerar 9/7 2024-07-09
Segrare Nackapokalen 2024-07-06
Resultat Ransome 2024-06-30
Omsorg om banan och säker golf 2024-06-30
Dagens Mini Tour-tävling 2024-06-28