SM Klubblag/Nationellt seriespel

Årets nationella seriespelshelg är över!

Björkhagen deltog i div 2 Stockholm som i år spelades på Wäsby GK fredag-lördag 15-16 juli tillsammans med 14 andra klubbar.

Björkhagen representerades i år av Erik Karlsson, Ludvig Tornberg, Adam Wilders, Patrik Brohmé, Andreas Nilson och Gustaf Madenteg.

Andreas, Erik, Ludvig och Adam

Andreas, Erik, Ludvig och Adam

Årets singeluppställning (foto), från vänster Andreas Nilson, Erik Karlsson, Ludvig Tornberg och Adam Wilders.

Vi kämpade oss igenom två dagars spel i tuffa förhållanden med låga temperaturer, rejäl vind, knepiga flaggplaceringar och 11-13 på stimpen (Björkhagen ligger normalt runt 8). 

Spelformen var foursome och bästboll första dagen och foursome och singel andra dagen. För foursome och bästboll spelar två par respektive runda och i den avslutande singeln spelar fyra spelare. I div 2 där vi spelar räknas det sämsta resultatet på första dagens foursome och det sämsta resultatet på andra dagens singel bort.

Fredag 15 juli
Assisterande lagkapten Ludvig Tornberg drog en vinstlott på torsdagskvällens kaptensmöte vilket betydde att vi blev lottade i sista startgrupp. Bra där Ludde!

Lite småspänt och förväntansfullt slog vi ut vid niotiden. Ca fyra timmar senare kunde vi konstatera följande resultat.

Erik Karlsson/Adam Wilders 83 (+11)
Ludvig Tornberg/Patrik Brohmé 88 (+16) (räknades bort)

Vi fick således räkna Erik och Adams 83:a och parkerade på en 12:e plats av 15 lag efter första ronden.

Efter lite energipåfyllning var det dags för eftermiddagens bästboll där båda scorerna räknas. Efter tufft kämpande i vinden blev scorerna följande.

Erik Karlsson/Gustaf Madenteg 73 (+1)
Ludvig Tornberg/Andreas Nilson 72 (par)

Det var uppenbarligen fler än vi som hade det tufft på banan då vi klättrade i resultatlistan trots att vi var sammanlagt ett över par i bästbollen.

Lördag 16 juli
Morgonen började som vanligt på dessa seriespel med en tuff uppvärmning för att få igång kroppen efter (för vissa) 36 hål dagen innan. Uppenbarligen hade inte Erik och Adam värmt upp tillräckligt då de vände på +9 efter nio hål. Men då hände något! Helt plötsligt radades paren upp och på hål 8, par 5 (vårt 17:e) slog Erik upp bollen från 187 m på två efter Adams utmärkta drive. En eagleputt som tyvärr stannade 1 decimeter kort i linjen men en enkel birdie hursomhelst. Tyvärr en bogey på sista hålet men vi kunde konstatera att det nog finns potential för bra foursomescorer framöver.

Ludvig och Patrik kämpade på och höll i spelet fint fram till slutet då några misstag kom och vi tyvärr fick konstatera att de inte lyckades slå sin score från första dagen.

Erik Karlsson/Adam Wilders 81 (+9)
Ludvig Tornberg/Patrik Brohmé 91 (+19)

Dags för avslutande singlar!
Andreas Nilson först ut som vanligt följt av Ludvig Tornberg, Adam Wilders och sist Erik Karlsson.

Resultat singel:

Andreas Nilson 88 (+16) (räknades bort)
Ludvig Tornberg 78 (+6)
Adam Wilders 85 (+13)
Erik Karlsson 76 (+4)

Detta resulterade att vi slutade på en 12:e plats av 15 lag. Fullt godkänt och bra kämpat alla inblandade!

//Erik Karlsson
Lagkapten Elitlaget

FAKTA: SM Klubblag/Nationella Seriespel
SM Klubblag spelas i klasserna division 1, division 2 samt Lag-SM. Tävlingarna spelas separat för dam och herr, och lag från hela landet är välkomna att delta.

Tävlingsformat
Division 2 spelas över totalt fyra ronder – två ronder foursome, en individuell rond och en rond fyrboll.

SM Klubblag är ett populärt mästerskap där cirka 300 klubbar årligen brukar delta – 2021 ställde totalt 90 damlag och 216 herrlag upp. Lag-SM lockar ofta också flera av klubbarnas bästa spelare, inklusive landslagsspelare och namnkunniga tourspelare, för att representera sin hemmaklubb.