Måndag 24 oktober stänger vi ordinarie greener och går över till vintergreener

3:ans green oktober 2022

Trots att vädret ser milt ut framöver så är det den dåliga kvalitén på greenerna med mycket snömögelangrepp som gör att vi stänger dom för säsongen nu på måndag den 24/10.

Golfspelet sliter på det ömtåliga gräset alldeles för mycket just nu vilket riskerar ännu sämre greener till våren. Vi har varje år stora problem med snömögelangrepp när vädret slår om till regn och hög luftfuktighet i september/oktober.

Vi jobbar varje år med att hitta en lösning på problemet så gott det går med justeringar av gödning/skötsel och kunde i år skönja en viss förbättring i framför allt september. Dock kommer vi aldrig få bort problemet helt och hållet men tanken på att vi stolta kan säga att vi är en helt kemikalie-fri bana överväger nackdelarna

Samtidigt som vi går över till vintergreener på banan så stänger vi puttinggreen men övningsområdet är öppet för träning ett tag till.

I november börjar också höstarbeten på riktigt

• Stora jobbet i år blir att dränera av samt göra mer foregreen runt 6:ans green. När vi ändå håller på runt 6:an så passar vi på att renovera greenbevattningen med ny 50 mm slang runt hela greenen och tre nya spridare.

• Vi kommer även att göra klart de tre kvarvarande fairway-spridararna på 5:an, en innan och två efter kullen.

• Vi kommer även att renovera bevattning på puttinggreen, där kommer det att behöva grävas en ny grövre slang från rangen då 40 mm matningen fram är för klen. Även här läggs en 50 mm slang runt greenen samt att vi installerar sex nya spridare.

• Arbetet med den nerlagda torvodlingen har redan börjat. Greenen kommer att sås nästa vår och kommer eventuellt under nästa år (beroende på hur den tar sig) men definitivt till säsongen 2024 ge oss möjlighet att ta grästorv till skador på greenerna.

Då jag tillträdde som banchef på Björken för sex år sedan var banan ganska nergången. Detta medför att vi måste ha små och stora arbeten i gång under hösten och en bit in på våren. Jag vet att många medlemmar finner alla arbeten lite störande, men vi måste hålla efter − för gör vi ingenting åt dränering, bevattning, vissa ytor m.m. så kommer det aldrig att bli bättre.

Niklas Fahlkvist, banchef
2022-10-19

PS
Passar på att påminna om höstens sista städdag söndag den 30 oktober https://www.bjgk.se/se/klubben/nyhetsarkiv/hostens-staddagar-2022

Vi bjuder alla städare på grillad hamburgare! Samling vid verkstaden kl. 09.30, hoppas du har möjlighet att komma. Välkommen!

/Niklas och Heléne