Naturen som klassrum

Anna Mjönes och Deborah Barros Molander testar golf. Foto: Sacharias Källdén (mitti.se)

Anna Mjönes och Deborah Barros Molander testar golf. Foto: Sacharias Källdén (mitti.se)

November 2021

Häromveckan besökte elever från Bäckahagens skola Björkhagens Golfbana under skoltid. Anledningen? En ny pilotstudie där undervisning ute är det nya inne. Styrelsens Micke Madenteg och Karin Sääf Göransson berättar mer.

Ute är det nya inne

Tisdag 19 oktober var Bäckahagens skola årskurs fem på plats på Björken. Någonstans mellan 60 till 80 elever plus tre lärare och två elevassistenter höll i undervisningen. Från klubben deltog Karin Sääf Göransson och Micke Madenteg.

Med på plats fanns också projektledare Ewa Krantz från utbildningsförvaltningen Stockholms stad och Thomas Björn, konsult på Svenska Golfförbundet (SGF).

Eleverna delades in i fyra grupper. Som fick 45 minuter vardera på alla fyra stationer. En lärare hade svenska och SO. En hade matematik och en tredje NO. Micke och Karin tillsammans med en elevassistent hade idrott på rangen.

 

Thomas Björn SGF. Foto: Sacharias Källdén (mitti.se)

Thomas Björn SGF. Foto: Sacharias Källdén (mitti.se)

 

– Jag har hållit på med golf sedan 1997 och det här bland det roligaste jag gjort. Det är en härlig känsla.

Det är en härlig känsla

Sammanlagt är tre mellanstadieklasser från Bäckahagens skola i Bandhagen på plats för en heldag med utomhusundervisning. Thomas Björn, kommunikatör på Svenska Golfförbundet, har ägnat en stor del av det senaste året åt att förbereda sig för just den här dagen och kan konstatera att det blivit lyckat.

 Micke Madenteg:
– Detta är ett projekt men tanken är att flera skolor ska lockas. Givetvis står det klart att det kräver medverkan från personal eller ideella krafter från klubbens sida för att medverka. Därför har vi en del att fundera på hur vi löser detta, det är alltså ingenting som sköter sig självt.

Massmedialt hördes vi en kortis i P4 Radio Stockholm och Mitt I har en artikel https://www.mitti.se/nyheter/de-testar-pa-naturen-som-klassrum/repujs!Fw5xcvm3nJBXsCFTKrt@rg/

På KlubbTV finns dessutom en film från när vi hade utbildning för lärare i september 2021.

Vill du veta mer om projektet? Hör gärna av dig till Micke på 073-776 03 30 eller mikael.madenteg@telia.com

 

Fakta: GOLFBANAN SOM UTOMHUSKLASSRUM

Ett initiativ från Svenska golfförbundet, STERF (de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse) och organisationen Skogen i skolan som arbetar för att öka skolelevers kunskap om skogen.

Pilotprojektet i Stockholm sker i samarbete med utbildningsförvaltningen i Stockholms stad och är en del av stadens rörelsesatsning Spring i benen.

Golfbanan som utomhusklassrum är en satsning som ska bidra till att stadens grundskolor uppfyller målet om minst 60 minuters rörelse per dag.

En första pilotstudie genomfördes på Motala golfklubb 2018.

Förutom Bäckahagens skola och Björkhagens golfklubb ingår också Mälarhöjdens skola och Haninge Golfklubb i pilotprojektet.


/November 2021

Fler artiklar