Information från Banchefen

Året 2019 på Björkhagens GK

Nu när jul och nyår är över och ytterligare ett år har passerat tänkte jag sammanfatta 2019.

Under vintern 2018/19 fortsatte renoveringen av verkstaden och maskinhallen med kontoret som fick nytt golv, målade tak och väggar samt nya möbler.

Välkomstskylten till klubben fick sig en uppfräschning samt, som varje vinter, alla hinderpinnar, hinderplattor, mua-plattor och mua-pinnar kollades över och målades. Vårt bänkrenoveringsprojekt fortsatte med bänken på 8:ans tee. 2019 började vi även med att byta ut av våra next-tee skyltar från metall till gjutjärnsskyltar. Samtidigt passar vi på att måla stolparna och sätta på en stolphatt. Då skyltarna är ganska dyra så är det ett projekt som kommer att pågå under många år framöver.

Maskinerna fick under vintern en genomgång med reparationer, service och slipning av aggregat. Känns som att vi äntligen har kommit i fatt med Björkens slitna och trasiga maskiner.

Problemen med bevattningen som var i pumphus 1 förra året (2018) har nu åtgärdats. Vi har gjort en rejäl rensning vid inloppet vid pumphuset och byggt en flytbrygga. Vi kommer att fortsätta rensa vid inloppet varje år vilket gjordes detta år i mitten av september.

Bevattningen på greenerna 2 och 3 samt två stycken fairwayspridare på 1/2 fairway samt en spridare på 5:ans fairway byttes och justerade under våren. Grävningen påbörjades under hösten/vintern 2018.

Bevattningsrenoveringen kommer att fortsätta under många år framöver men är en nödvändighet för att modernisera bevattningen. Med modernare och rätt placerade spridare får vi bättre täckning på doe olika områdena vi bevattnar vilket medför att vi kommer att kunna vattna mindre men mer effektivt. All bevattningsrenovering planeras tillsammans med Östorps bevattning som någon eller några gånger per år besöker oss för en genomgång.

Kullen bakom 2:ans green färdigställdes under april/maj. Halva kullen torvades med den gamla grästorven och halva såddes. En portabel spridare sattes dit vilket gjorde att gräset tog sig bra.

20 februari 2019 plogades snön bort från greenerna och veckan efter börjades vårtäckningsdukarna att läggas på allt eftersom greenerna blev helt is- och snöfria.

Första april klipptes, vertikalskars, såddes och dressades greenerna för första gången.

Under början av maj såddes och dressades greenerna ytterligare en gång. På våren stödsår vi med Kärrgröe (Dasas) som tar sig väldigt bra vid låga temperaturer.

Likt förra året var våren varm vilket medförde att banan tog sig väldigt bra.

Sommaren bjöd på höga temperaturer men mer regn än förra året.

Under säsongen låg klipphöjderna på 3 mm på greenerna och 11 mm på fairways.

Greenerna klipptes 6–7 gånger i veckan, foregreen och fairways 2–3 gånger i veckan och ruffen klipptes 2 gånger i veckan.

När jag sitter här under vintern och funderar tillbaka på säsongen 2019 finns det inte så mycket att säga om den då den flöt på väldigt bra med relativt små problem. Både jag och Heléne (som har jobbat på banan under 2018 och 2019) börjar verkligen bli intrimmade på Björkens skötsel och rutiner, dock finns alltid små saker att justera för att optimera skötseln vilket görs till varje säsong.

Under säsongen fortsatte skötseln med 3 luftningar och 3 dressningar.

I samband med dressingen/vertikalskärningen i mitten av juni så hjälpsåddes greenerna 1,2 och 3 med krypven (Penncross).

Vi har under säsongen slagit vår högruff en gång samt fortsatt med att rensa våra dammar.

Vi har även under slutet av 2018 samt under 2019 iordningställt Golfäventyret.

Då ekonomin inte funnits till några stora investeringar på Golfäventyret så har vi jobbat med det material vi haft. Men med tanke på vilka små pengar vi lagt på Golfäventyret så har det sakta men säkert blivit bättre och bättre under året. Nu är grunden i alla fall lagd och vi ser stor potential i området och med mer jobb några år framöver så kommer det att bli en trevlig liten bana för fotbollsgolfare, våra nybörjare, juniorer i klubben eller vem som helst som vill prova spela lite golf.

När hösten kom i september så bjöds det återigen likt förra året på extremt fuktigt klimat med nästan två veckor av konstant dimma och temperaturer runt 10 grader. Detta är tyvärr optimala förutsättningar för svampen snömögel vilket märktes på framför allt våra sämst uppbyggda greener 2 och 3 som drabbades av stora angrepp även i år. Även de andra greenerna fick angrepp.

Angreppen lugnade ner sig något i november men vi kan konstatera att höst/vinterskador är något som vi tyvärr får leva med då inga av de preparat vi får använda fungerar 100% mot sådana här milda höstar/vintrar.

Under vecka 45 och 46 påbörjades renoveringen av 4:ans bunkrar samt området framför greenen. Bunkrarnas kanter torvades med konstgrästorv, detta görs för att minimera skötseln av kanterna samt motverka att kanterna mot greenen ramlar in i bunkern. Samtidigt passade vi på göra bunkrarna något större så att det är lättare för oss att kratta och sköta om dom.

Området framför greenen på hål 4 grävdes bort och jämnades till då det bara innehöll ren sand vilket har gjort att grästillväxten varit dålig, området kommer att sås till våren. Det är ett ganska stort område som kommer att färdigställas under våren vilket medför att det kommer att vara ett område med MUA framför greenen en bit in i juni/juli.

Vi vet att det kan vara frustrerande för golfare att tvingas leva med uppgrävd golfbana lite här och där men ni får tänka så här, står ni ut med MUA i 3-4 månader så är det bra sedan i många, många år framöver.

Vi passade även på att när vi hade grävaren på plats under en vecka att dränera av bakom 1:ans green samt lägga igen det kollapsade diket till vänster om 1:ans green.

Vi påbörjade även renoveringen av bevattning på 7:ans green samt dom 2 sista fairwayspridarna på 7:an, detta kommer att färdigställas till våren 2020.

Som vanligt vill jag passa på att tacka alla som frivilligt hjälpt till på banan under året med allt från tisdagsgruppen som renoverat kontoret, fixat skyltar och renoverat teena m.m. till alla er som kom och borstade ner Zeolite. Även ni som dyker upp på våra städdagar och vinterarbetsdagar ska ha ett stort tack. 

Det är tillsammans som vi kan lyfta Björken!

Tack för säsongen 2019

Hälsningar Niklas och Heléne

Vi som sköter banan är:

Banchef
Niklas Fahlkvist
Epost: banchef@bjgk.se

Banarbetare
Heléne Liverhag